Het kan zijn dat niet alle onderdelen van deze site correct werken in uw (verouderde) browser. Onze excuses daarvoor.

Gaat u mee op studiereis naar Canada & USA?

Van 24 mei t/m 2 juni 2018 organiseren we een handels-/studiereis met 5 dagen melkveebedrijven in de regio Wisconsin, USA bezoeken en aansluitend 4 dagen naar Alberta in West-Canada. Daarbij zal een uitgebreid bezoek aan Rosy-Lane Holsteins (van symposium-spreker Lloyd Holterman) op het programma staan. Indien u dit altijd al eens had willen meemaken, meldt u gelijk aan, de tickets voor andere reizigers zijn al geboekt.

Klik en ga naar voorlopig programma: 2018-03-28 Voorlopig programma extra studiereis 2018.

Informeer of meld u spoedig aan bij Huub Peek: 06-26 098 998 / huubpeek-vdkroon.nl

Studiereis Zuid-Afrika: VOL
In oktober 2018 reizen we naar een bijzondere bestemming: Zuid-Afrika. De belangstelling bleek groot en de beschikbare plaatsen waren al snel volgeboekt. We delen de ervaringen naderhand zeker met u.

Terugblik op Canada

Groep bij Johnston Canyon

In oktober van 2017 reisden we met een groep van 9 personen een volle week naar de West-Canadese provincie Alberta. Het bleek een gezellige, indrukwekkende studiereis met verschillend opgezette melkveebedrijven tot enkele toeristische trekpleisters, zoals het bergstadje Banff in de Rocky Mountains. Boeiende rondleidingen hebben we gehad op zo’n 15 verschillende melkveebedrijven, waarbij de omvang varieerde van 70 tot 700 melkkoeien. Van Nederlandse emigranten hoorden we hoe zij binnen het quotumsysteem hun bedrijf verder hebben ontwikkeld.

Goey Farm

 

Veiling in Le Duc

Terugblik op eerdere studiereis

Kappa Caseine beïnvloedt efficiëntie melkverwerking tot kaas

Zoals u wellicht weet zit in één liter melk ongeveer 35 gram eiwit. Hiervan is ca. 82% caseïne en 18% wei. De caseïne uit koemelk kun je onderverdelen in alfa-, kappa- en beta-caseïne. Met name Kappa Caseïne is belangrijk voor de kaasproductie en beïnvloedt de melkstremming en daarmee ook de kaasopbrengst, afhankelijk van de caseïne-variant. Onlangs publiceerde het vakblad ‘Melkvee’ uitgebreid over de relatief onbekende kappa-caseïne E-variant, welke een mutatie is van de aanvankelijk gevonden A-variant. Er zijn nu 3 varianten (A, B en E) en combinaties hiervan mogelijk, welke genetisch bepaald zijn: EE, AE, BE, AA, AB en BB. De BB variant kent de snelste stremming en hoogste kaasopbrengst uit dezelfde hoeveelheid melk en gehalten. De EE variant vertraagt de stremming en werkt in feite tegengesteld aan de B-variant. Uit een Italiaanse studie is gebleken dat 1000 kg BB-melk 6 kg meer Parmigiana Reggiano-kaas en zelfs 8,2 kg meer Mozzarella-kaas oplevert dan AA-melk. Klik voor volledig artikel.

Klanten van Peek & van der Kroon krijgen op het M84U-rapport ‘Fokwaarden Overzicht Stieren‘ de kappa-caseïne variant vermeld èn of de stier de Beta-caseïne A2A2 bezit. Hierdoor kunt u zelf op basis van feitelijke informatie uw eigen selectiekeuze maken en bij ons kenbaar maken.

Fokveedag Hoornaar 2017

Klanten Kees en Lia van Beest hebben mooi resultaat behaald op de 105e Fokveedag Hoornaar, 7 oktober 2017.
De jury had oog voor jeugdigheid en ging niet voor hoogtemaat.

Klanten Maas en Gea Merkens van Kaasboerderij De Brienenshof wonnen de 1e prijs voor Jonge Kaas op de kaaskeuring tijdens het Boerenlandfeest / Fokveedag in Hoornaar.
1e-prijs-jonge-kaas
Baby Gouda Kaasboerderij De Brienenshof

Meer indrukken van kaas maken, keuren en snijden.

KI’s moeten letale haplotypes publiceren

Artikel in MelkveeMagazine 29 oktober 2016: ‘KI’s moeten letale haplotypes publiceren’

In Noord-Amerika wordt bij elke Holstein-stier keurig vermeld of hij drager dan wel vrij is van 5 verschillende letale haplotypes. Bij een combinatie tussen twee dragers leidt de paring in een kwart van de gevallen tot embryonale sterfte. In Melkvee pleit Frans van der Kroon ervoor om Nederlandse KI’s er niet langer het zwijgen toe te laten doen.

letale haplotypesPeek & van der Kroon houdt in paringsprogramma M84U rekening met alle bekende haplotypes, om een zo hoog mogelijke drachtigheidsscore in uw veestapel te realiseren.

Kijk voor het volledige artikel in het Melkvee Magazine van zaterdag 29 oktober jl. of klik op deze link.

Naschrift: Inmiddels heeft het CRV besloten de letale haplotypes toch te publiceren. Lees hier het artikel daarover op Melkvee.nl.

 

 

 

Op studiereis naar Amerika: meld u aan

symposium erik van grinsven

 

“In oktober ben ik met mijn zoon op studiereis mee geweest en vooral door het bezoek aan Lloyd Holterman waren de kosten van de reis snel terug verdiend” – Erik van Grinsven

 

Mee op studiereis naar bedrijven die gewend zijn aan wereldmarktprijs voor melk?

Hoe gaan Amerikaanse bedrijven om met wisselende melkprijzen? Wat kunnen we als nieuwkomers op de wereldmarkt van hen leren? Investeer in een studiereis naar Amerika van 3 t/m 10 oktober 2016 en doe inspiratie en ideeën op, waarvoor u op eigen bedrijf mogelijk ‘blind’ bent geworden in de dagelijkse routine. Afstand nemen verruimt uw blik. Het is een geheel onafhankelijke reis, om u als deelnemer een zo goed mogelijk beeld van de melkveehouderij en fokkerij in de staat Wisconsin te bieden.

 

Programma

Op het programma staan onder meer:

  • Rosy-Lane Farm van Daphne en Lloyd Holterman – spreker tijdens het symposium met focus op voerefficiëntie en protocollen, 950 melkkoeien;
  • De-Su Holsteins: 1450 koeien en leverancier van vele topstieren waaronder De-Su Bookem;
  • KI-station ABS in Deforest: rondleiding bij hoofdkantoor en stierenstallen;
  • Bur-Wall Holsteins: fokbedrijf met recordhoudster wereldproductie Gigi EX 94;
  • Mystic-Valley: Satellietbedrijf van Select-Sires en tevens thuis aan de Jenny-Lou stieren. 370 melkkoeien met top productie onder zeer goed management;
  • Triangle Acres: Brown Swiss fokbedrijf;WDE-50th-Logo-FINAL
  • Bezoek aan de 50e World Dairy Expo, met de Nationale show voor 7 melkvee-rassen en een uitgebreide vakbeurs;
  • Rondvaart door Chicago.
studiereis_2015_USA_Peek_Bur-Wall-Holsteins

Studiereis 2015

Investering

De investering wordt geraamd op € 1750,- incl. vliegtickets, overnachtingen, eten en toegang. De prijs is mede afhankelijk van de ticketprijs op moment van aanmelding.
Heeft u interesse? Informeer of meld u spoedig aan bij Huub Peek: 06-26 098 998 / huubpeek-vdkroon.nl. Er is nog plaats voor maximaal 6 personen.

Terugblik op eerdere studiereis

Tevreden klanten, daar doen wij het voor