Het kan zijn dat niet alle onderdelen van deze site correct werken in uw (verouderde) browser. Onze excuses daarvoor.

Kappa Caseine beïnvloedt efficiëntie melkverwerking tot kaas

Zoals u wellicht weet zit in één liter melk ongeveer 35 gram eiwit. Hiervan is ca. 82% caseïne en 18% wei. De caseïne uit koemelk kun je onderverdelen in alfa-, kappa- en beta-caseïne. Met name Kappa Caseïne is belangrijk voor de kaasproductie en beïnvloedt de melkstremming en daarmee ook de kaasopbrengst, afhankelijk van de caseïne-variant. Onlangs publiceerde het vakblad ‘Melkvee’ uitgebreid over de relatief onbekende kappa-caseïne E-variant, welke een mutatie is van de aanvankelijk gevonden A-variant. Er zijn nu 3 varianten (A, B en E) en combinaties hiervan mogelijk, welke genetisch bepaald zijn: EE, AE, BE, AA, AB en BB. De BB variant kent de snelste stremming en hoogste kaasopbrengst uit dezelfde hoeveelheid melk en gehalten. De EE variant vertraagt de stremming en werkt in feite tegengesteld aan de B-variant. Uit een Italiaanse studie is gebleken dat 1000 kg BB-melk 6 kg meer Parmigiana Reggiano-kaas en zelfs 8,2 kg meer Mozzarella-kaas oplevert dan AA-melk. Klik voor volledig artikel.

Klanten van Peek & van der Kroon krijgen op het M84U-rapport ‘Fokwaarden Overzicht Stieren‘ de kappa-caseïne variant vermeld èn of de stier de Beta-caseïne A2A2 bezit. Hierdoor kunt u zelf op basis van feitelijke informatie uw eigen selectiekeuze maken en bij ons kenbaar maken.

Fokveedag Hoornaar 2017

Klanten Kees en Lia van Beest hebben mooi resultaat behaald op de 105e Fokveedag Hoornaar, 7 oktober 2017.
De jury had oog voor jeugdigheid en ging niet voor hoogtemaat.

Klanten Maas en Gea Merkens van Kaasboerderij De Brienenshof wonnen de 1e prijs voor Jonge Kaas op de kaaskeuring tijdens het Boerenlandfeest / Fokveedag in Hoornaar.
1e-prijs-jonge-kaas
Baby Gouda Kaasboerderij De Brienenshof

Meer indrukken van kaas maken, keuren en snijden.

Interview met onze klant Erik van Grinsven

In het kader van ons recent gehouden symposium heeft Melkvee100Plus een interview gehouden met een van onze klanten.

 

Lees hier het artikel over Erik van Grinsven in Melkvee100Plus.

Wat u niet las in de Veeteelt …

In het juli 1/2 nummer van het vakblad ‘Veeteelt’ is een heel interessant artikel gepubliceerd over voerefficiëntie onder de titel: ‘blijven rekenen aan rendement’.

Hierin wordt het melkveebedrijf van Erik en Marian van Grinsven uit Sint-Michielsgestel nader onder de loep genomen, waarbij het voornaamste onderwerp voerefficiëntie is. Er wordt duidelijk uiteen gezet hoe binnen een intensieve bedrijfsvoering (40.000 kg melk/ha) het rantsoen wordt verworven en samengesteld. En hoe continu op kwaliteit en drogestofgehalte wordt gecontroleerd, om zodoende de voerefficiëntie goed in beeld te krijgen. Bij Erik geldt: Meten is weten en dat daarmee resultaat wordt geboekt moge blijken; het rollend jaargemiddelde ligt op 10.497 kg met 4.51 vet en 3.73 eiwit (afkalfleeftijd 23,7 maanden). En de levensproductie bij afvoer ligt op bijna 43.000 kg melk, bij een afvoerpercentage van 20%!

Met gepaste trots willen wij dan ook melden dat op het melkveebedrijf van de familie van Grinsven al sinds 2006 gebruik gemaakt wordt van het fokkerijadvies door Peek & van der Kroon, waarbij de fokkerijbeslissingen net als het rantsoen, vooral op betrouwbare fokkerij kengetallen worden gebaseerd. In overleg met Huub Peek wordt er 3x per jaar een groep voornamelijk dochtergeteste stieren geselecteerd, die consequent goed melk met vet- en eiwit% vererven, gecombineerd aan goede gezondheidskengetallen en functioneel doch duurzaam exterieur. Daarbij wordt in het M84U paringsadvies te nauwe verwantschap vermeden, om vitale en duurzame Holsteins te fokken. Onder het voor dit bedrijf zo kenmerkende uitmuntende management en de comfortabele stalomstandigheden kan de genetische potentie zo maximaal tot expressie komen.

Wij wensen de familie van Grinsven veel succes met het verder ontwikkelen van hun bedrijf in de toekomst.

Lees het volledige artikel.

“Geduld en consequent vasthouden aan het gestelde fokdoel brengt zichtbaar resultaat”

Klanten Adriaan en Martine Meerkerk over Jongveedag Lekkerkerk, 30 september 2017:
“Wij hebben een superdag gehad, reserve kampioen jonge kalveren en kampioen oudere kalveren en Arwin beste voorbrenger van de dag en Robert in leeftijd tot 13 jaar 1e prijs in de voorbrengwedstrijd.
😀groetjes, Adriaan”
Robert Meerkerk

Gefeliciteerd familie Meerkerk!

Het is al vanaf 2001 dat Adriaan Meerkerk gebruik maakt van het Onafhankelijk paringsadvies van Peek en van der Kroon, verzorgd door Huub Peek. Adriaan houdt samen met zijn vrouw Martina zo’n 40 melkkoeien in Bergambacht en daarnaast heeft hij een baan als kraanmachinist. Ze hebben 4 kinderen, waarvan zoon Arwin (14 jaar) ook al veel belangstelling heeft voor de koeien en met name de fokkerij. De koeien worden alweer diverse jaren gemolken door een melkrobot en er wordt jaarlijks met veel enthousiasme en regelmatig succes deelgenomen aan de jongveekeuring in Lekkerkerk.

Lees hier verder »

Tevreden klanten, daar doen wij het voor