Het kan zijn dat niet alle onderdelen van deze site correct werken in uw (verouderde) browser. Onze excuses daarvoor.

Open dag met resultaten fokkerijadvies: 1 september

 (korte versie)

Hugo Pastors heeft jarenlang gebruik gemaakt van het onafhankelijk fokkerijadvies als klant bij Peek & van der Kroon. Middels de begeleiding door adviseur Huub Peek is de veestapel nadrukkelijk in de richting van zijn fokdoel geschoven: hoog productieve dieren die goed gebouwd zijn, opdat ze de productie goed aan kunnen en door gezonde uiers en beste benen gemakkelijk een hogere levensduur kunnen behalen. In St. Anthonis melkt hij 125 melkkoeien met bijbehorend jongvee. Zijn interesse in fokkerij is nog sterker geworden door deelname aan studiereizen naar Italië en Amerika georganiseerd door Huub Peek.

Naast zijn bedrijf gaat Hugo parttime andere melkveehouders begeleiden met onafhankelijk fokkerijadvies in de regio Zuid-Oost Nederland.


Op 1 september stelt hij zijn bedrijf open voor u om met eigen ogen zijn resultaten te bekijken en kennis te maken met Hugo en andere onafhankelijk  fokkerijadviseurs in het team van Peek & van der Kroon.
U kunt ook korte presentaties bijwonen over zijn bedrijfsopzet, bedrijfskengetallen door UNIFORM-Agri en hoe hij zijn resultaten bereikt heeft met M84U fokkerijadvies van Peek & van der Kroon.

Zaterdag 1 september 2018
Van 10.00 – 16.00 uur
Adres:
Sambeeksedijk 10-A
5845 ES Sint Anthonis

Bezoek is gratis na aanmelding.
Registratie-informatie volgt nog, maar u kunt alvast inschrijven op de Evenementen-nieuwsbrief  of via QR-code, zodat u op de hoogte blijft.
Aanmelden voor nieuwsbrief evenementen
Geen toegang voor honden op het terrein en graag geen bedrijfskleding dragen.

Organisatie:
logo-peek-vdkroon

 

Partner:
logo-uniformagri

Kappa Caseine beïnvloedt efficiëntie melkverwerking tot kaas

Zoals u wellicht weet zit in één liter melk ongeveer 35 gram eiwit. Hiervan is ca. 82% caseïne en 18% wei. De caseïne uit koemelk kun je onderverdelen in alfa-, kappa- en beta-caseïne. Met name Kappa Caseïne is belangrijk voor de kaasproductie en beïnvloedt de melkstremming en daarmee ook de kaasopbrengst, afhankelijk van de caseïne-variant. Onlangs publiceerde het vakblad ‘Melkvee’ uitgebreid over de relatief onbekende kappa-caseïne E-variant, welke een mutatie is van de aanvankelijk gevonden A-variant. Er zijn nu 3 varianten (A, B en E) en combinaties hiervan mogelijk, welke genetisch bepaald zijn: EE, AE, BE, AA, AB en BB. De BB variant kent de snelste stremming en hoogste kaasopbrengst uit dezelfde hoeveelheid melk en gehalten. De EE variant vertraagt de stremming en werkt in feite tegengesteld aan de B-variant. Uit een Italiaanse studie is gebleken dat 1000 kg BB-melk 6 kg meer Parmigiana Reggiano-kaas en zelfs 8,2 kg meer Mozzarella-kaas oplevert dan AA-melk. Klik voor volledig artikel.

Klanten van Peek & van der Kroon krijgen op het M84U-rapport ‘Fokwaarden Overzicht Stieren‘ de kappa-caseïne variant vermeld èn of de stier de Beta-caseïne A2A2 bezit. Hierdoor kunt u zelf op basis van feitelijke informatie uw eigen selectiekeuze maken en bij ons kenbaar maken.

Fokveedag Hoornaar 2017

Klanten Kees en Lia van Beest hebben mooi resultaat behaald op de 105e Fokveedag Hoornaar, 7 oktober 2017.
De jury had oog voor jeugdigheid en ging niet voor hoogtemaat.

Klanten Maas en Gea Merkens van Kaasboerderij De Brienenshof wonnen de 1e prijs voor Jonge Kaas op de kaaskeuring tijdens het Boerenlandfeest / Fokveedag in Hoornaar.
1e-prijs-jonge-kaas
Baby Gouda Kaasboerderij De Brienenshof

Meer indrukken van kaas maken, keuren en snijden.

Interview met onze klant Erik van Grinsven

In het kader van ons recent gehouden symposium heeft Melkvee100Plus een interview gehouden met een van onze klanten.

 

Lees hier het artikel over Erik van Grinsven in Melkvee100Plus.

Wat u niet las in de Veeteelt …

In het juli 1/2 nummer van het vakblad ‘Veeteelt’ is een heel interessant artikel gepubliceerd over voerefficiëntie onder de titel: ‘blijven rekenen aan rendement’.

Hierin wordt het melkveebedrijf van Erik en Marian van Grinsven uit Sint-Michielsgestel nader onder de loep genomen, waarbij het voornaamste onderwerp voerefficiëntie is. Er wordt duidelijk uiteen gezet hoe binnen een intensieve bedrijfsvoering (40.000 kg melk/ha) het rantsoen wordt verworven en samengesteld. En hoe continu op kwaliteit en drogestofgehalte wordt gecontroleerd, om zodoende de voerefficiëntie goed in beeld te krijgen. Bij Erik geldt: Meten is weten en dat daarmee resultaat wordt geboekt moge blijken; het rollend jaargemiddelde ligt op 10.497 kg met 4.51 vet en 3.73 eiwit (afkalfleeftijd 23,7 maanden). En de levensproductie bij afvoer ligt op bijna 43.000 kg melk, bij een afvoerpercentage van 20%!

Met gepaste trots willen wij dan ook melden dat op het melkveebedrijf van de familie van Grinsven al sinds 2006 gebruik gemaakt wordt van het fokkerijadvies door Peek & van der Kroon, waarbij de fokkerijbeslissingen net als het rantsoen, vooral op betrouwbare fokkerij kengetallen worden gebaseerd. In overleg met Huub Peek wordt er 3x per jaar een groep voornamelijk dochtergeteste stieren geselecteerd, die consequent goed melk met vet- en eiwit% vererven, gecombineerd aan goede gezondheidskengetallen en functioneel doch duurzaam exterieur. Daarbij wordt in het M84U paringsadvies te nauwe verwantschap vermeden, om vitale en duurzame Holsteins te fokken. Onder het voor dit bedrijf zo kenmerkende uitmuntende management en de comfortabele stalomstandigheden kan de genetische potentie zo maximaal tot expressie komen.

Wij wensen de familie van Grinsven veel succes met het verder ontwikkelen van hun bedrijf in de toekomst.

Lees het volledige artikel.

Tevreden klanten, daar doen wij het voor